Bolus rollen met Gil Scott-Heron

De Zeeuw bebotert zijn bolus aan de onderzijde

De Zeeuw bebotert zijn bolus aan de onderzijde, leerde ik op wikipedia

Na een korte vakantie in Zeeland zelf bolussen gebakken. 500 gram Bloem, 1 mespunt Zout, 3,5 deciliter Melk, 50 gram Gist, 75 gram Boter en 1 Ei werden in de broodbakmachine vanzelf een mooi deeg (voor de zekerheid een schepje suiker toegevoegd om de gist op gang te helpen).

En dan moet er door 250 gram bruine basterd met wat kaneel gerold worden. Eerst tot formaat saucijs, dan laat je de saucijsjes op een stapeltje een kwartiertje ‘zweten’. Daarna rol je ze uit tot merquez-dikte (en tweemaal merquez-lengte). Rol ‘m dan om je vinger tot bolus en ze kunnen na nog een kwartiertje rijzen een kleine tien minuten een tot 250 graden gestookte oven in. Gelukkig voor ons visueel ingestelden heeft bakker Piet Daane een how-to video gemaakt.

Gil Scott-Herons New York Is Killing Me is een goede soundtrack bij het authentieke rollen.

Het eindresultaat was wel iets knapperiger en minder klef dan de Zeeuw het blieft, maar het hele gezin vond dat eigenlijk wel prima. Baktijd beperken tot minuut of 7-8, misschien?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: