Fins roggebrood

roggebrood_met_gat

Het gat in het brood op de afbeelding lijkt me vooral handig als je er enkele tientallen maakt om op straat uit te venten. Volg voor een enkel gatloos brood de aanwijzingen van mijn Rotterdamse vriend:

400 gr roggemeel (pref biologisch)
375ml lauw water (niet uit de warmwaterkraan, even op het gas of electr. cooker: warm water uit de kraan is niet geschikt voor consumptie)
12 gr gist
11 gr suiker (kan ook honing zijn of basterdsuiker)
11 gr zout

Doe het gist en suiker bij het water, even doorroeren. Dan het meel samen met het zout (dat mengt dan beter) bij het water. Alles goed doorroeren, een vork gaat het beste. Dan afgedekt een uur laten staan, liefst op een tochtvrije, donkerige, warmerige plek. Ik doe alles in een plastic kom, dan krijg je het beslag er het beste uit.
Het probleem hierna is dat het mengsel uiterst vervelend plakt, je moet deze tips opvolgen anders landt de helft in de vuilnisbak:
Het werkt het beste met zo’n teflon ondervel dat in de oven kan, bestrooi dat met wat roggemeel en schep de bol beslag op het teflon, probeer dat in een nette bol uit de kom te halen. Dan de bol eveneens bestrooien met roggemeel. Dan het geheel zacht aandrukken tot ronddraaien tot alles bedekt is met een laagje meel. Dit moet echt, voorkomt een hoop gedoe.

Dan alles tot een platte ronde koek duwen, ca 2 cm dik. Dit een dik half uur afgedekt laten staan.
Intussen oven voorverwarmen op 225 gr C. Dan de koek insnijden want het wordt erg hard en moeilijk snijdbaar, snedes geven een mooi breek/snijrandje als het klaar is. Koek in de oven (het liefst op een ovensteen, dat bakt het mooist snel), ca. 23-25 min. Op het laatst even checken door op de onderkant te kloppen, hol geluid is goed, soms blijft ie te nat van binnen en moet ie wat langer.
Superlekker maar lastig qua handelen qua plakken, volg de tips en het gaat veel makkelijker. Duurde mij even voor de routine er was, nu gaat het probleemloos.
Nog 1 extra tip: wanneer je te hard en te lang het beslag aanduwt, komt het vocht door het gestrooide meel en gaat het weer plakken. Dan opnieuw even bestrooien. Lijkt overdreven maar is het niet (het enige probleem met dit recept is het plakken).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: